Blogg.se blockerar samtliga användares bilder från Google

En kompis fru frågade mig en fråga rörande hennes blogg Mitt kakfat, som hon har hos bloggtjänsten blogg.se

Varför ploppar det knappt upp några bilder på Google när jag söker efter exakta ord som jag har i innehåll på bloggen? På webb kommer det upp, men inte om jag ska se bilder.

Det korta svaret är, de har gjort bort sig. Du som bloggägare som går miste om besökare varje dag ända tills de fixat problemet.

Det bra i kråksången är att tack vare hennes iakttagelse har jag nu kontaktat Blogg Esse AB, företaget bakom bloggnätverket, och påpekat deras fel så allt torde vara fixat inom kort.
GoogleBot

Bakgrund

Alla bilder som laddas upp på din blogg hos blogg.se hamnar i deras CDN-nätverk. Utan att veta om det tekniska, kanske du har märkt att sökvägen till dina bilder är annorlunda, de ligger alla på domänen cdnme.se

Sökmotorer använder spindlar, små datorprogram, som automatiskt hämtar webbsidor och bilder från Internet. Ibland vill man dock inte synas i Google, en sak man då kan använda är robots.txt, en textfil som placeras i roten på din domän. Innan sökmotorn gör något kollar den om filen finns och i sådana fall följer de regler som angivits där. Saknas filen utgår alla sökmotorer från att allt är frid och fröjd och att inget blockerats med hjälp av denna textfil, i övriga fall vet dom inte vad som ska göras ska göras utan skjuter upp all indexering.

Problemet

Blogg Esse AB returnerar, säkert högst omedvetet, http 504 Gateway Time-out när man försöker nå deras robots.txt. Denna statuskod betyder varken att filen finns (200) eller att filen saknas (404). Sökmotorn vet därför vad den ska göra utan skjuter upp indexeringen av webbplatsen tills de kan nå filen . Inga bilder kommer således att indexeras på deras CDN-nätverk tills de ger tillbaka rätt statuskod för robots.txt. Då inga bilder indexeras på deras CDN-nätverk, kommer följaktligen inga bilder som du laddar upp på din blogg att synas när man söker hos Google, Bing eller vad du nu må använda.

Ett litet, men ack så förödande misstag.

Jag hoppas för allas skull att felet inte har varit ända sedan starten av deras CDN, ett sådant stort fel borde märkts av långt tidigare. Om inte av någon stackars bloggägare, utan av företaget bakom nätverket, som tjänar pengar på att få trafik till deras nätverk.

En bild säger mer än tusen ord, om den inte placeras hos blogg .se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *