Hej sökmotorer

StefanI vanliga fall brukar första inlägget vara den sedvanliga Hej världen, i fallet för just denna sida kände jag att det var mer passade att hälsa på alla sökmotorer.

Ännu en sida inom sökmotoroptimering som ska svamla om vilka teorier som går varma just nu… Det må vara fallet fast en sak skiljer sig avsevärt. Jag som driver webbsidan, Stefan Janson, jobbar inte alls aktivt inom seo-branschen vilket jag tror ger allt en annan synvinkel. För vem vill klanka ned på din egen yrkesgrupp eller ibland våga erkänna att de hade fel om en teori. Inget illa menat, men i många fall är det just teorier som det diskuteras vilt om, att någon hänvisar till en bekräftad källa hör till ovanligheterna.Vem jag är och mer vad jag gör står längre ned i inlägget.

En intressant parallell jag kan dra är från ett tidigare jobb. Det är ett välkänt MMO som spelas av personer från hela världen. I spelet kunde man förutom att jaga, även vara hantverkare och tillverka saker och mycket annat. Ett minst sagt komplext spel och som givetvis styrdes av en logik bakom, precis som sökmotorer har logik för att kunna avgöra vilken webbsida som sak ranka var i deras resultatsidor. Förutom de officiella uppgifterna från oss som speltillverkare, fanns ett stort community som utförde tester och kom med sina egna slutsatser om hur algoritmer, tekniker och allt möjligt fungerade. I bästa fall var resultatet rättvisande, men ofta var anledningarna helt fel och antaganden de gjort var helt fel. Lite så känner jag att många inom SEO-världen gör. De lägger ned en ofantlig energi för att försöka lista ut vilka tekniker som fungerar bäst, och i bästa fall lyckas de ranka sina egna och/eller kundernas sidor på ett bra sätt. Problemet är att 70% av allt baserats på antaganden och det är inte alls säkert att detta är rätt.

För egen del vill jag gärna luta tillbaka mig på bekräftade faktorer samt officiella uttalanden från företagen som driver sina sökmotorer. Givetvis kan jag också utföra tester och dra slutsatser, men att börja hacka ned på folk för olika uttalanden som man själv inte kan backa upp med mer än egna teorier känns löjligt.

Så vem är då jag? Har ett stort intresse av webbutveckling vilket jag jobbat med sedan innan 2000 och som en följd halkar jag ofta in på senaste nytt om hur du rankar din webbsida på bästa sätt. Inte minst för att jag på min fritid bedriver några webbsidor som ofta får större delen av sin trafik från olika sökmotorer.

Hoppas jag kan lyfta fram intressanta nyheter och intervjuer, sidan är helt ny och den kommer utvecklas med tiden. Det är dock mycket roligare att smygstarta skrivandet och köra en Google-variant med betalansering, även om jag inte skriver ut att det är beta.

Först ut blir några artiklar om hur Google väger in sociala delar som de kallar Search, plus your World samt hur oroad du behöver vara av utvecklingen för sökordet (not provided). Sedan kommer lite spännande intervjuer och grävande journalistik om fula metoder som används där ute.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *