Påverkar sociala signaler din ranking?

Det har på senaste tiden blossat upp allt mer frågor kring sociala medier och om saker där påverkar en webbsidas ranking? Som i de flesta fall där inga definitiva uttalanden finns, senaste jag läst om är på Hacker News, fast även det kan lämna folk till att tolka hans egentliga uttalande.

Vad är då enklast att undersöka om sociala signaler ger någon effekt? Vi kör ett skarpt test på en helt ny sida.

Sociala signaler
Testet använde känd domän fast ny sida

Igår, 5:e September vid 8.30 på morgonen la jag upp min nya sida (missatsamtal.se/sociala-signaler/) på en känd domän som jag ägt i flera år.  Jag plockade bort alla saker som pekade till andra domäner såsom javascript-bibliotek, facebook/Twitter-plugin så de inte blev en eventuell bidragande faktor i testet.

På min profil på Google+ aktiverade jag så mina +1 skulle bli synliga, sedan plussade jag egoistiskt min egen testsida. Den klarsynte ser dock att rubriken på testsidan inte stämmer med min +1, det beror på att jag råkade glömma att ändra rubrik innan jag gjorde +1 och ändrade detta i efterhand på min testsida, något som inte ska påverka resultatet.

Idag, knappt 1 dygn senare finns testsidan på Google, det enda jag gjort var att +1:a testsidan, inga manuellt skapade länkar, inte ens pushat ut sidan i andra sociala medier.

Testet är härmed avslutat och folk får dra sina egna slutsatser huruvida +1 påverkar ranking av webbsidor. Kanske bara den fixar indexering av sidor men värdet av min +1 är noll? Vem vet med säkerhet förutom Matt Cutts & CO.

Uppdatering 2013-09-06 kl 18.30

Sidan rankar nu plats 13 av 593 000 resultat när man söker ”sociala signaler” hos Google och får mer än väl anses ha gett någon inverkan på ranking enligt min bedömning. Ingen annan länk finns till sidan än den som skapades via +1, om denna social signal endast skulle få sidan indexerad borde Google ej placerat den föra 592 987 andra sökträffar. Möjligen spelar domänen in då den inte är helt färsk.
Har nu även redigerat länken som Google+ skapade så den har rätt länknamn, dvs sidans titel. Jag har dock svårt att tro Google skulle ranka sidan lägre om länken innehöll ”sociala signaler” än utan denna fras.

Sidan rankar #13

Tar mer än gärna emot era tankar, är ni fortfarande bergsäkra på att sociala signaler inte påverkar ranking?

5 reaktioner på ”Påverkar sociala signaler din ranking?

 1. En sak vi som jobbar med sökmotoroptimering på ett eller annat vis gärna glömmer, är att det är avslutet som är det viktiga, inte rankingen i sökmotorer.

  So what om det inte påverkar min ranking något om jag delar länken på Twitter, jag får trafik till sidan när jag gör det, och har jag spelat mina kort rätt betyder det pengar på kontot.

 2. Matt Cutts själv gick ju ut för 2 veckor sedan och sade att +1 inte påverkar rankingen på Hackernews så den punkten måste vi ju kunna stänga nu. Att +1 hjälper till att indexera kan jag däremot köpa, jag har inte gjort några jämförande tester men det borde ju ge G en signal om att sidan finns.

  1. Om du hade läst inlägget ser du att jag redan hänvisat till den länken och påpekat ”kanske bara den fixar indexering av sidor men värdet av min +1 är noll”.

   Om en sida blir indexerad påverkar det väl i allra högsta grad rankingen, den går ju från att inte finnas till att bli rankad, det är åtminstone min ståndpunkt.

   Komiskt att just angående sociala signaler litar många på uttalanden från Matt Cutts, medans man ofta i andra sammanhang tror han ljuger. Man tror uppenbarligen vad man vill veta 🙂

   1. Hur fasen kunde jag missa det med din länk? Sorry, men jag läste det faktiskt så det var en uppenbar miss. Skillnaden mellan det Cutts säger nu och jämfört med annat han sagt är att det finns tester bakom det mesta han påstår, och i många fall stämmer inte testerna överens med vad han säger. I detta fallet stämmer det dock överens med de testar jag gjort och läst. Det är testet och fakta som avgör om man tror på Cutts eller inte, inte selektiv hörsel/syn.

 3. Nu till test två:

  Avindexera den helt och sen när allt är helt borta går du in i Webmaster Tools och väljer ”Hämta som Googlebot”.

  Du bör få samma resultat eftersom det bara handlar om indexering.

  Tjong! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *