Projekt kontantkort

Idag fyller min äldsta affiliatesida gratiskontantkort.se 9 år och inför det stundande tioårsjubileet tänkte jag börja skriva lite om projektet och dess resa under de kvarvarande 365 dagarna.

Startpaket i stora högar

Jag har hållit på med affiliatesidor i olika former ända sedan februari 2000 då jag tjänade mina allra första kronor via TradeDoubler. Det handlade aldrig om några större summor utan sidor skapades mest av intresse att lära mig mer om olika områden inom webb.

Hösten 2002 påbörjade jag studier inom IT på Chalmers och det dröjde ända till 2004 innan intäkterna började ta fart på riktigt. Efter att ha läst en annons i Metro där dåvarande Comviq.net körde en kampanj och gav bort deras startpaket kostnadsfritt föddes iden. De fanns nämligen representerade på TradeDoubler och gav ersättning per beställt startpaket (lead/sale).

Snabbt la jag in den nya operatören på sidan och började med den marknadsföring studentbudgeten tillät. Det handlade främst om trycka upp t-shirts med loggan, affischer och ”rekryterarspam” på LunarStorm.

Inkomsten under detta år blev för första gången sexsiffrigt, ett enormt belopp för mig som levde på bidrag och lån från CSN. Vissa dagar kunde intäkterna uppgå till >10000 kr om någon sida med lite besökare tipsade om min sida och jag minns mycket väl hur overkligt allt kändes.

Dessa intäkter hjälpte mig igenom högskoletiden utan att behöva ta lån samt att jag även återbetalade allt som jag hunnit ta under mina 2 första år då sidan inte fanns och genererade dessa summor.

Fastän fler och fler operatörer kom med i olika affiliatenätverk och gav ersättning, minskade intäkter efter ett tag. Dels eftersom fler liknande sidor dök upp på marknaden, men även då ersättningen sjönk. Från att ha legat på 100-140 kr per startpaket kunde det sjunka ner mot 20 kr. Förr fick kunden dessutom oftast en liten ringpott, något som helt försvunnit och nu får man bara ett tomt kort. Så om ni vill tjäna stora pengar är ni tyvärr cirka 7 år sent ute 🙂

Några anmärkningsvärda som skett

  • Blev uppringd av TradeDoubler under semester då de ansåg sidan genererade alltför mycket sale/lead och undrade hur det kom sig.
  • Ett klick genererade drygt 8000kr, köptes många abonnemang så frågan är vilket företag som klickade och köpte allt.
  • Tackat nej till flera bud på sidan, något som i efterhand varit väldigt osmart. Svarade inte ens på det högsta…
  • Stått på stan och delat ut reklamblad och skämts

Framtiden

Jag har slutat arbeta med rena affiliate-sidor och fokuserar den fritid jag har kvar till att skapa lite mer ”utvecklande” projekt där jag får lära mig nya saker istället för att skapa fler i mina ögon meningslösa sidor. Bäst exempel är missatsamtal.se som jag utvecklat för att lära mig mer om databehandling, responsiv design, utveckling till iPhone, Android samt nu senast Windows Phone.

Dock kunde jag inte blir mer än lite sentimental när sidan snart närmar sig 10 år. Den har knappt fått någon uppmärksamhet alls sedan 2005 då intäkterna började sina. Visst, den ger någon tusenlapp i månaden, men dess tid i rampljuset är tyvärr borta.

SEO är ett område som ständigt förändras, min reklamsida om kontantkort har varit motsatsen, den uppdaterades mest då jag fick klagomål av operatörerna att deras erbjudande ändrats. Som ett sentimentalt projekt detta sista år har jag dock valt att försöka återuppliva sidan och åter ranka bra på viktiga sökord. Förr rankade jag t.ex. 1:a på kontantkort, något som dalat månad efter månad.

Då jag inte arbetar med länkbygge, dum som jag är eftersom jag anser det inte bidrar till ett bättre Internet, får jag försöka minimera att sidan hamnar som en tunn affiliatesida.

Jag har precis lanserat en ny ”design” som är responsiv och ska försöka slipa på utseendet lite som är under all kritik. Sidan har migrerats från att ha varit statiska sidor till WordPress så jag enkelt kan skriva lite nyheter och på så sätt få mer innehåll och förhoppningsvis fler besökare och bättre ranking.

Om ni har några frågor får ni mer än gärna ställa dom så försöker jag svara så gott det går. Sist men inte minst vill jag utbringa ett fyrfaldigt leve för min lila 9-åring!

Hipp hipp, hurra, hurra, hurra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *