Urbota inskränkthet – ett halvtamt test

I dagarna har det varit diskussioner mellan några personer huruvida Google-bombning” fortfarande fungerar. Det mest välkända exemplet är när man kunde söka efter ”miserable failure” på Google och överst hamnade George Bush.

En bombning uppstår som namnet antyder, då en sida får flertal länkar till sig, ofta med ankartexten satt till den fras man vill manipulera målsidan för, i detta fall urbota inskränkthet.

Så vad innebär då ett test där man skapar en enda länk till en sida för ett sökfras, Urbota inskränkthet, som inte ens existerade innan? Givetvis rankar den utsatta sidan för ordet, men att det är en bra trovärdighet huruvida Google-bombning fortfarande existerar känns långt ifrån sanningen. En av alla parametrar som används för ranking är som alla vet ankartexter i länkar.

Hur ska Google kunna ranka den lägre än att just placera den sist för sökfrasen? Ska de censurera och helt klippa ankartexter? Förvånad över att så många välkända personer inom SEO nöjer sig med ett sådan litet, extremt begränsat test.

Om länken har en ankartext som är helt irrelevant för målsidan värderas den sannolikt extremt lågt av sökmotorer, något som syns eftersom även denna artikel hamnar över Miljöpartiet. Då har denna sida endast funnits ett fåtal dagar och borde vara tämligen ointressant för sökmotorer.

Urbota inskränkthet
Målsidan, MP, rankar sämst av alla sidor för urbota inskränkthet

Vill man ha ett starkare bevis om Google-bombning fungerar och verkligen är något som kan bidra till större förändringar på sökfraser som har mer än obefintlig konkurrens behöver testet således göras om. För hur intressant är det att veta att sidan man försökte få högre upp på sökordet i själva verket hamnar längst ned?

För egen del tycker jag detta test enbart bevisar att ankartexter spelar in i rankning och att irellevanta länkar inte värderas högt. Att utläsa mer ur den lilla data som finns känns tämligen omöjligt, fast förklarar något saker jag inte vet så lyssnar jag gärna.

4 reaktioner på ”Urbota inskränkthet – ett halvtamt test

  1. Givetvis blir testet giltigt förutsatt att det blir en bombning, jag var mer frågande till allt då det baserades på en enda länk.
   Möjligt det gjorts andra tester av Urban tidigare som jag inte sett, hursom hakade jag också på med länk från min personliga blogg, den indexeras snabbare och har bättre förtroende än denna 2 dagar unga sida 🙂

   Härligt att du drog igång testet i större skala även om Urban ska ha guldstjärna för envishet och att det blev av ! Vi får se om några veckor vart det bär hän.

   1. Från början gällde det om principen fungerar. Vilket det gör.
    Däremot blir det mer intressant nu om vi kan få upp den till topp.
    Sedan som Nikke skriver ovan, om det lyckas så blir nästa steg att fundera på en mer konkurrensutsatt fras.

    Svårigheten då är väl kanske att hitta ett jämförbart svenskt ord som ”miserable failure” vars sökvolym och konkurrens innan Bush råkade ut för det lär ha varit lägre än nu.
    Men den dagen den sorgen.

    1. Jag vill fortfarande inte kalla en länk för Google-bombning, men om det duger som definition så fungerar såklart principen.

     Nu är testet igång och det ska bli spännande att följa.

     Tror dock det blir svårt att utesluta andra faktorer i rankingen, eller hur ska dessa vetenskapliga metoder gå till som några brjat ta upp till ytan. Enklare är att påvisa om Google-bomber har mindre påverkan idag än det hade tidigare. Hamnar inte mp.se överst inom 3 månader borde man kunna dra slutsatsen att testet misslyckats.

     Du kan ranka vilken webbsida du vill på vilken fras som helst, det svåra är dock att hamna i toppen eller att ens synas bland de 1000 första om konkurrensen är högre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *