Varför försvinner sökorden?

Med tanke på den dramatiska ökningen av andelen (not provided) i Google Analytics och kringliggande diskussioner tänkte jag dra en mer teknisk aspekt om varför detta uppstår. Har tidigare skrivit ett inlägg om (not provided) men här kommer ännu ett.

https
Google när den besöks krypterat via tls

När man besöker en webbsida görs vanligen all överföring av data mellan server och webbläsare via http. På sidor som har ssl/tls kan denna trafik dock transporteras krypterat i protokollet https vilket är just det Google på senare tid allt oftare använder.

(not provided) visas i Google Analytics då man inte kan avläsa vad användaren sökte på, detta då data saknas i ett fält som heter http referer. Så varför saknas denna data allt oftare, är gänget på Google Analytics så elaka att de manuellt plockar bort denna information och ersätter med (not provided)? Troligen inte, det är en direkt följd av tekniska begränsningar i ssl/tls samt ett val som teamet som driver söktjänsten gjort.

Problem HTTPS

Om man kommer från en sida som har https och landar på en sida som kör okrypterat, d.v.s. http, då skickas ingen http referer med oavsett hur gärna du vill, detta då reglerna för hur https fungerar är sådana. Varken Google Analytics eller någon annan leverantör av statistik kan visa sökorden för besökare som går från krypterad till okrypterad sida.

Problem inloggad användare

Om en användare är inloggad på Google väljer Google aktivt att blocka bort information från http referer, de visar endast att du kom från t.ex. google.se, men inga sökord eller annan information skickas med. Precis som i fallet ovan är både gänget på Analytics såsom alla andra leverantörer helt körda att visa några sökord.

Lösning problem HTTPS

Om du har en krypterad sida, antingen med ssl eller tls skickas http referer och både Google Analytics och övriga leverantörer kan visa vad användaren sökte på. Du får helt enkelt kryptera din sida så får du data precis som vanligt.

Lösning problem inloggad användare

Det finns ingen lösning, du är körd oavsett verktyg, detta eftersom Google plockar bort all data förutom domänen besökaren kom från.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *